Լրահոս

03.11.2010 13:06


Շարունակվում են արձանագրվել սննդային թունավորման դեպքեր

ՀՀ առողջապահության նախարարությունը հայտնում է, որ հանրապետությունում շարունակվում են արձանագրվել սննդային' թունավոր սնկերի օգտագործման հետևանքով առաջացած և մանրէային ծագման (բոտուլիզմի) թունավորման դեպքեր:

Թունավորման նախնական ախտանիշներն են' սրտխառնոցը, փսխումը, գլխապտույտը, աղե-ստամոքսային տրակտի խանգարումները: Նախնական ախտանիշների ի հայտ գալուն պես անհրաժեշտ է շտապ դիմել բժշկի:

Թունավոր սնկերի օգտագործման հետևանքով արձանագրվել է սննդային թունավորման 16 դեպք, որից տուժել է 31-ը' 4-ը մահվան ելքով:

Թունավորումների առաջացման պատճառը հիվանդների կողմից հավաքված սնկերի օգտագործումն է սննդում (Կոտայքի, Լոռու, Արարատի, Արմավիրի մարզեր և Երևան):

  2010 թվականին արձանագրվել է մանրէաբանական ծագման թունավորման' բոտուլիզմի 7 դեպք, որից տուժել է 11-ը' 1 մահվան ելքով:

Թունավորումներն առաջացել են տնային պայմաններում պատրաստված կարմիր պղպեղի, ծիծակի, վարունգի մարինադի, սմբուկի խավիարի պահածոների օգտագործման հետևանքով (Կոտայքի, Տավուշի, Շիրակի մարզեր):

Սննդային թունավորումից խուսափելու  նպատակով խորհուրդ է տրվում.

  • Չհավաքել, չգնել ու սննդում չօգտագործել անհայտ ծագման, չստուգված սնկեր:
  • Սունկն անհրաժեշտ է գնել միայն շուկայից և խանութներից' համապատասխան իրավասու մարմնի կողմից տրված փաստաթղթի առկայության դեպքում:
  • Չգնել շուկայում, փողոցներում վաճառվող պատահական անձանց կողմից տնային պայմաններում պատրաստված պահածոյացված սննդամթերք:
  • Պահածոները պատրաստել ոչ հերմետիկ փակ տարողություններում:
  • Տնային պայմաններում պատրաստված պահածոները սննդում օգտագործելուց առաջ պարտադիր ենթարկել մանրակրկիտ ջերմային մշակման' 20-25 րոպե տևողությամբ, եռացնելու կամ տապակելու եղանակով:

Այս խորագրի վերջին նյութերը