Աշխարհ

15.08.2023 19:12


Գիտնականները ընկույզի կեղևից աղյուսների արտադրության մեթոդ են մշակել

Գիտնականները ընկույզի կեղևից աղյուսների արտադրության մեթոդ են մշակել

Մի խումբ ռուս և նիգերիացի գիտնականներ առաջարկել են թեթև քարաշեն աղյուսների արտադրության օրիգինալ մեթոդ։ Դրանց արտադրության մեջ օգտագործվում են ընկույզի մանրացված կեղևներ։ Դրանց ջերմամեկուսացումը բարելավվել է:

Ըստ Environmental Science and Pollution Research ամսագրի՝ «նոր ձևավորման» աղյուսները ոչ միայն ավելի թեթև են, քան ավանդական աղյուսները, այլև ունեն բարելավված ջերմամեկուսիչ հատկություններ:

Չօգտագործված թափոնները կուտակվում են հսկայական ծավալներով՝ տարեկան մոտ 2600 հազար տոննա։ Նոր աղյուսների հիմնական տարրը լատերիտ է՝ երկաթով և ալյումինով հագեցած կավ, գրում է Planeta Today-ը։ Որոշվեց օգտագործել մանրացված խեցիները՝ որպես հավելում նոր խառնուրդն այրվող համար։ Կոմպոզիտը սեղմում են հիդրավլիկ մամլիչում 15 մեգապասկալ ճնշման տակ, չորացնում են 110°C-ում և այրում էլեկտրական վառարանում 950°C կամ 1100°C ջերմաստիճանում։

Առաջին փորձերը ցույց են տվել, որ ընկույզի կեղևը բարելավում է աղյուսի ջերմամեկուսիչ հատկությունները։ Այս ապրանքը լիովին համապատասխանում է կերամիկական աղյուսների համար մշակված ստանդարտ պահանջներին:

Աղբյուրը՝ news.am

Այս խորագրի վերջին նյութերը