Ավստրալիայի աբորիգեններն առաջինն էին, որ հաց էին թխում դեռևս 34 հազար տարի առաջ. ուսումնասիրություն
Հին եգիպտացիներն ավանդաբար համարվում են առաջինը, ովքեր հաց են թխել մոտ մ.թ.ա. 8000 թվականին: Այնուամենայնիվ, հացի իրական գյուտարարները կարող են լինել ավստրալացի աբորիգենները, ովքեր կատարելագործել են թխելու արվեստը տասնյակ հազարավոր տարիներ շուտ, քան իրենց եգիպտացի հացթուխները, գրում է Ancient Origins-ը։
Նոր հետազոտությունները ցույց են տալիս, որ աբորիգեն ավստրալացիները հաց էին թխում մոտ 34000 տարի առաջ: Այս հայտնագործության բանալին գտնվում է Նոր Հարավային Ուելսում հին ջրաղացաքարերի հայտնաբերման մեջ, որոնք օգտագործվել են աբորիգենների կողմից՝ սերմերը հաց թխելու համար ալյուրի վերածելու համար: Այս հայտնագործությունը հետ է մղում հացաթխման պատմության ժամանակագրությունը՝ առաջին պլան մղելով Ավստրալիայի աբորիգեններին:
Կանայք վճռորոշ դեր են խաղացել թխելու այս վաղ ձևում՝ հավաքելով տարբեր սերմեր՝ կախված սեզոնից և տարածաշրջանից: Դրանց թվում էին հայրենի կորեկը, սպինիֆեքսը և նույնիսկ կեր մրջյունների բներից հավաքված սերմերը։
Հացը, որը եփում էին կամ ուղղակի տաք ածուխի վրա, կամ հատուկ ջեռոցում, կարևոր տեղ էր գրավում աբորիգենների խոհանոցում: Դա ավելին էր, քան պարզապես սնունդ, այլ իսկական մշակութային հիմնաքար, որն արտացոլում էր աբորիգենների հարուստ ժառանգությունը: Ցավոք, եվրոպացիների գալուստով և սպիտակ ալյուրի ներմուծմամբ հացի թխման այս հնագույն սովորույթները սկսեցին նվազել՝ որոշ շրջաններում գոյատևելով մինչև 1970-ականները:
Ավստրալիայի աբորիգեններն առաջինն էին, որ հաց էին թխում դեռևս 34 հազար տարի առաջ. ուսումնասիրություն
Հին եգիպտացիներն ավանդաբար համարվում են առաջինը, ովքեր հաց են թխել մոտ մ.թ.ա. 8000 թվականին: Այնուամենայնիվ, հացի իրական գյուտարարները կարող են լինել ավստրալացի աբորիգենները, ովքեր կատարելագործել են թխելու արվեստը տասնյակ հազարավոր տարիներ շուտ, քան իրենց եգիպտացի հացթուխները, գրում է Ancient Origins-ը։
Նոր հետազոտությունները ցույց են տալիս, որ աբորիգեն ավստրալացիները հաց էին թխում մոտ 34000 տարի առաջ: Այս հայտնագործության բանալին գտնվում է Նոր Հարավային Ուելսում հին ջրաղացաքարերի հայտնաբերման մեջ, որոնք օգտագործվել են աբորիգենների կողմից՝ սերմերը հաց թխելու համար ալյուրի վերածելու համար: Այս հայտնագործությունը հետ է մղում հացաթխման պատմության ժամանակագրությունը՝ առաջին պլան մղելով Ավստրալիայի աբորիգեններին:
Կանայք վճռորոշ դեր են խաղացել թխելու այս վաղ ձևում՝ հավաքելով տարբեր սերմեր՝ կախված սեզոնից և տարածաշրջանից: Դրանց թվում էին հայրենի կորեկը, սպինիֆեքսը և նույնիսկ կեր մրջյունների բներից հավաքված սերմերը։
Հացը, որը եփում էին կամ ուղղակի տաք ածուխի վրա, կամ հատուկ ջեռոցում, կարևոր տեղ էր գրավում աբորիգենների խոհանոցում: Դա ավելին էր, քան պարզապես սնունդ, այլ իսկական մշակութային հիմնաքար, որն արտացոլում էր աբորիգենների հարուստ ժառանգությունը: Ցավոք, եվրոպացիների գալուստով և սպիտակ ալյուրի ներմուծմամբ հացի թխման այս հնագույն սովորույթները սկսեցին նվազել՝ որոշ շրջաններում գոյատևելով մինչև 1970-ականները:
Աղբյուրը՝ news.am